Skip to main content
Category

Ideeën

Ideeen

Tweedehands waarde auto

By Ideeën No Comments

Als je iets gaat kopen, dan doe je vaak even onderzoek voor een goede prijs kwaliteit verhouding. Voor nieuwe dingen kun je makkelijk even kijken op Kieskeurig.nl of in de Tweakers pricewatch. Voor tweedehands spullen is dat wat lastiger, laat staan voor een bepaald model auto. Vandaar het volgende idee:

Historisch prijsverloop van een bepaald model auto

Je wilt je auto voor een goede prijs kopen of verkopen en kun je dan eigenlijk alleen oriënteren en vergelijken met het huidige actuele aanbod. Soms zijn er echter maar weinig vergelijkbare auto’s die op dat moment te koop aangeboden worden, zeker als je wat specifieke eisen of juist opties hebt. Het zou dan leuk zijn om inzicht te hebben in de gemiddelde verkoopprijs van dat model in die uitvoering over de periode daardoor. Voor auto’s is minimum denk ik niet zo relevant, want dat kan wel een opgereden auto zijn.

Je zou dan met een kleur of indicator de betrouwbaarheid van het gemiddelde kunnen laten zien (standaarddeviatie). Hoe meer criteria je invoert (bijv. tot en met kilometerstand range), hoe minder data er is om het gemiddelde te berekenen, maar wel hoe betrouwbaarder het wordt.
Als je die periode wat langer maakt, kun je ook leuk trends zien. Bijvoorbeeld het belastingvrij worden van 1987-ers etc.
 
Naast auto’s kun je hetzelfde misschien ook wel voor andere tweedehands spullen doen. Een site als tweedehandswaarde.nl misschien? Domeinnaam is (d.d. 21-10-2012) nog vrij.

Grijs of Groen – container aan de weg

By Ideeën 7 Comments

Op zondagavond moet de container aan de weg en de avond na CoworkFriday Deventer de blauwe papier container. Het verpakkingsplastic moet iedere drie weken (en laat het niet wegwaaien). Blijft toch een heel gedoe om dat allemaal te onthouden. Ik kreeg al eens een SMS van het buurmeisje “je hebt de verkeerde container aan de weg staan”. Zou het niet handig zijn als er gewoon een website of App voor je mobiele telefoon zou zijn die vertelt wanneer welk afval als eerstvolgende datum aan de weg moet? En zou het niet nog handiger zijn als je de avond voordat het wordt ingezameld nog even een reminder krijgt? Het vergt natuurlijk wel een inspanning om alle gebieden in Nederland met alle uitzonderingen van afval ophaaldagen in kaart te brengen, maar dan heb je ook wat. Misschien www.grijsofgroen.nl, je postcode invullen en klaar. Of nog makkelijker, op je telefoon met GPS en klaar.

Of je kunt natuurlijk gewoon naar buiten kijken wat de buren doen… Tenzij het donker is of er teveel afstand tussen zit 😉

 

Platform: Ik deel mijn salaris met

By Ideeën No Comments

Afgelopen week was de jongeren expeditie Now It’s Our Time. Een onderzoek om te ontdekken wat er leeft in de wereld van jongeren van 0 to 15 jaar. Om voor Truienradar meer te weten te komen over deze groep gingen we mee als expeditielid naar middelbare scholen. Van Rolf Winter hoorde ik al dat hij daardoor veel respect voor docenten had gekregen. Zelf was ik op donderdag mee en ervaarde ik hetzelfde. Wat een zwaar vak! Daardoor kwam ik op het volgende idee:

 Een platform “Ik deel mijn salaris met”

In de tijd van overspannen leraren, hoge werkdruk in de zorg, schoonmakers die staken voor meer respect en tegelijkertijd hoge bonussen in sommige functies is het hier misschien nu wel tijd voor. Je salaris delen met iemand uit een andere beroepsgroep. Hoeveel en hoe vaak je salaris deelt mag iedereen dan natuurlijk helemaal zelf bedenken. Je geeft dan ook aan aan welke beroepsgroep je het bedrag ten goede wilt laten komen.

 Uit die beroepsgroep kunnen klanten (leerlingen, patienten, etc) mensen nomineren voor een uitkering van het platform. Hiermee zet je tegelijk mensen die zich echt inzetten in het zonnetje. Voor hen is het dan een soort bonus.

Binnen de huidige belastingwetgeving kun je alleen netto schenken. Het zou helemaal mooi zijn als je je bruto salaris kunt schenken en de ontvanger er belasting over betaald. Wellicht kan dat door van het platform een stichting / goed doel te maken.

Om ervoor te zorgen dat steeds meer mensen hun salaris gaan delen zou je op de website portretten kunnen maken van de genomineerden: Hoe ziet hun werkdag eruit? Daarnaast zou je de mogelijkheid kunnen faciliteren om eens een kijkje te nemen of zelfs in hun schoenen te gaan staan.

Appstarter iPhone

By Ideeën No Comments

29 januari 2012

Zou het niet handig zijn om een applicatie op je iPhone te hebben waarmee je andere applicaties kunt opstarten? Ik heb inmiddels veel tabbladen met appjes en weet wel wat ik heb/zoek, maar kan soms het icoon niet vinden. Het leek me wel een leuk idee om hier een app voor te laten ontwikkelen. Het bleek echter dat:

a) apps niet kunnen weten welke andere applicaties er geïnstalleerd zijn en

b) met een instellings aanpassing van de spotlight versie hetzelfde bereikt kan worden.

Is soms nog wel even wennen om aan te denken als ik een appje zoekt, maar werkt wel lekker snel.

Hoe stel je Spotlight in?

> Ga naar Instellingen

> dan naar Algemeen

> en dan “Zoeken met Spotlight”

> daar instellen dat hij alleen in Apps moet zoeken

Vervolgens kun je het meest linker scherm van je iPone gebruiken als Appstarter.

Laat plastic afval niet wegwaaien

By Ideeën No Comments

14 januari 2011

Met het motto “Plastic afval kun je beter scheiden” wordt aangemoedigd om plastic afval apart in te zamelen. Op de website Plastic Heroes (www.plasticheroes.nl) vind je meer informatie. Dit inzamelen gaat niet met een container zoals wel het geval is voor groen afval, restafval en sinds kort ook papier. Je kunt voor plastic speciale afvalzakken krijgen.

Deze goede trend heeft echter ook een nadelig neveneffect. De plastic zakken zijn erg licht en waaien daarom nogal eens weg en komen dan bijvoorbeeld in de sloot terecht.

 

Dan zijn we natuurlijk nog verder van uit. Ik heb daarvoor een hele makkelijke oplossing bedacht en gemaakt. Een klein paaltje met daaraan een stevige klem aan een kettinkje. Nu kun je de zakken vastklemmen en kunnen ze niet zomaar wegwaaien.

Een mooie (tussen) oplossing toch? Ik hoop toch op nog een mooie fel oranje container voor plastic afval.

Verkoop en koop check

By Ideeën One Comment

23 december 2011

Kopen en verkopen op Internet komt steeds meer en meer voor. Zowel bij webshops als tussen particulieren onderling. Een belangrijk aspect hierbij is “kan ik het zaakje vertrouwen”. Bij officiële webshops is er het Thuiswinkel keurmerk en zijn er diverse beoordelingssites van producten en hun winkels, zoals Kieskeurig.nl.

Marktplaats is in Nederland de meest gebruikte verkoopsite voor tweedehands spullen. Hier zie je dat dit al langzaam een probleem aan het worden is. Bij steeds meer advertenties zie je opmerkingen als “op biedingen wordt niet gereageerd” of “alleen reacties per mail met telefoonnummer worden serieus genomen”. Daarnaast zijn er ook gevallen met moedwillige Internet oplichting.

Ebay heeft een zeer uitgebreid feedback systeem dat koper en verkoper informatie geeft over de betrouwbaarheid van de andere partij. Helaas heeft Marktplaats dit niet (en wil dit blijkbaar ook niet aanbieden). Maar zo moeilijk kan het toch niet zijn?

Daarom kwam ik op het volgende idee: een onafhankelijke website voor het beoordelen van kopers en verkopers. Dit zou je in geval van marktplaats voor verkopers bijvoorbeeld kunnen doen aan de hand van de ‘alle advertenties van deze verkoper’ link en voor kopers en bieders misschien op basis van het gemaskeerde zend.nu mailadres (als dit constant is).

Omkatindezak.nl

By Ideeën No Comments

Op Marktplaats komen soms ogenschijnlijk erg mooie auto’s voorbij. Als liefhebber van oude Volvo’s heb ik steeds meer geleerd over de verschillen in modeljaren. De laatste tijd zie je steeds meer omgekatte Volvo 240’s aangeboden worden. Hierbij wordt een chassisnummer van een oudere vaak al belastingvrije auto in een nieuwere auto gezet. Dit is illegaal, maar je moet de verschillen soms vrij goed weten om bepaalde modeljaren van elkaar te onderscheiden. Een onwetende koper kan hiermee in de toekomst nog voor vervelende verrassingen komen te staan. Helaas heeft de politie te weinig capaciteit (en wellicht ook kennis) om er iets aan te doen en zijn er ook via Marktplaats weinig mogelijkheden. Zo kun je bieders en geïnteresseerden niet waarschuwen. Wellicht pleit ook dit voor een kopers/verkopers beoordeling systeem.

Zou specifiek tegen omkatten een platform als www.omkatindezak.nl een oplossing kunnen zijn?

Of is dat niet houdbaar en blijft het lastig om dat eerlijk op te zetten. Want wat zijn de details bij andere merken en hoe om te gaan met twijfelgevallen? Voorlopig in elk geval het topic “Afraders Marktplaats / Ebay” op het VolVolvo forum goed in de gaten houden.

Nu even anders

By Ideeën No Comments

23 september 2009

De media heeft een grote invloed op de informatie die we krijgen, maar ook het beeld wat we vormen. Denk aan de communicatie rondom de Mexicaanse griep of de economische crisis in 2009. Is/was die Mexicaanse griep nou echt zo gevaarlijk? Is de crisis nou echt zo heftig? Ik wil niet zeggen dat het niet zo is, maar als je gelooft dat het wel zo is, wordt het vanzelf waar.

Na de eerste berichten over het begin van de financiële crisis gingen we massaal sparen. Heeft dat het ontstaan en verergeren van de crisis niet juist in de hand gewerkt? Soms is het goed om even goed naar nieuws te kijken en je af te vragen: “Wat vind ik er nu echt zelf van?”

De website www.nuevenanders.nl heeft/had als doel om nieuwsberichten te verzamelen en een andere kijk op te geven. Nu even anders! Met name negatief geformuleerde nieuwsberichten kun je hier in positieve vertaling terugvinden.

Truienradar.nl

By Ideeën 4 Comments

7 Juli 2009

Een oud idee wat tot nu toe nog nooit ontwikkeld is. Wat moet ik aan vandaag, een trui of niet? De temperatuur weten is leuk, maar misschien is het wel veel fijner om de gevoelstemperatuur te weten. Dat doet truienradar.nl.

We hebben een basis prototype ontwikkeld. Mocht je het leuk vinden dit samen met mij door te ontwikkelen, neem dan contact op. Businessmodel is uitgedacht en voorbereidingen daarvoor zijn getroffen.

Dekkingsradar

By Ideeën No Comments

4 december 2008

Het idee voor dekkingsradar (of in het Engels Coveragereport) ontstond toen ik regelmatig met de trein over de Veluwe reisde. Je hebt daar lang niet overal bereik met je mobiele telefoon. Daarover doordenkend kwam ik uit op het vraagstuk, welke provider moet je kiezen voor het beste bereik. Er zijn wel dekkingskaartjes beschikbaar, maar die laten niet zoveel details zien. Je wilt in je eigen huis in elk geval bereik hebben.

Dekkingsradar / coveragereport

De applicatie geeft de white spots van providers door aan de centrale website. Dit kan eventueel zelfs automatisch, dat de GPS gegevens gelogd worden zodra het GSM signaal wegvalt. Je zou zelfs nog onderscheid kunnen maken in het wel of niet terugkoppelen van wegvallend UMTS signaal. Zodra het apparaat in kwestie weer online is, worden deze gegevens alsnog doorgestuurd.

Het idee was om er uiteindelijk mee naar de providers te kunnen stappen zodat die op de plekken met de minste dekking en de meeste metingen masten bij konden plaatsen.

DropID

By Ideeën One Comment

14 mei 2008

Eigenlijk was DropID (spreek uit Drop Idea) bedoeld als platform wat ik hier nu gewoon op mijn eigen site doe, het delen en laten groeien van ideeën. Een soort ideeën bank, wdie we uiteindelijk de abstracte naam DropID hebben gegeven. De filosofie van DropID was:

  • Iedereen krijgt de hele dag door allerlei ideeën, en helaas gaat meer dan 95% daarvan verloren, omdat we ze niet ergens kwijt kunnen.
  • Dat is erg jammer, want er kunnen hele waardevolle ideeën tussen zitten.
  • DropId geeft jou een persoonlijke plek waar je heel gemakkelijk je idee kunt droppen, vanaf je computer, je telefoon, of zelfs met een briefkaart.
  • Later kun je het idee verder uitwerken en besluiten of je het wilt delen. Want het is beter om ideeën te delen dan om er op te blijven zitten, want alleen door ze te delen kunnen ze gerealiseerd worden
  • De mooiste beloning is niet geld, maar zien dat jouw idee niet verloren is gegaan maar is gerealiseerd met hulp van een community
  • Door ideeën te delen kun je een betere wereld krijgen
  • Ideeën zijn gratis en voor iedereen
  • Ze groeien in de loop van de tijd door inbreng van anderen
  • Als iemand een idee oppikt, betrek dan de bedenker bij het proces en resultaat

Hoe werkt het?

 

Iedereen die een idee heeft kan deze via DropID indienen. Voor mensen die veel onderweg zijn of geen internet hebben is het bovendien mogelijk de ideeën per telefoon, e-mail, sms of briefkaart in te dienen. Het indienen gaat heel eenvoudig: iedereen brengt het idee in zijn eigen woorden aan, en er worden verder zo min mogelijk moeilijke vragen gesteld of drempels opgeworpen.

Ideeën kweken

Vervolgens kunnen de ideeën via de site door iedereen worden bekeken en verder ontwikkeld. Mensen kunnen aanvullen, suggesties doen en de indiener kan specifieke vragen stellen voor meer gerichte input. Gedurende 2 tot 4 weken duurt deze zogenaamde kweekvijverperiode, waarin iedereen aan de ideeën kan verder bouwen. Het einde van de periode wordt door de idee eigenaar bepaald.

Beoordelen

Na deze kweekperiode zijn de ideeën meer robuust en kunnen de ideeën worden beoordeeld. Geregistreerde bezoekers kunnen stemmen op ideeën door ze (per categorie) een zetje omhoog of duwtje omlaag te geven. Zo komen de goede ideeën vanzelf bovendrijven.
Spin-off

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er iets gaat gebeuren met deze ideeën. De eigenaar van het idee kan hier analoog aan creative commons aangeven op welke wijze het idee beschikbaar gesteld wordt. Uiteenlopend van waardebepaling achteraf tot het op zoek zijn naar een partner om dit samen mee te doen en van alles er tussenin.

Dit idee ontstond binnen Monito, in samenwerking met Kreanova.

Mensgericht organiseren

By Ideeën No Comments

7 april 2008

Het idee achter mensgericht organiseren (en bijbehorende domeinnamen mensgericht.com, mensgericht-organiseren.nl en mensgerichtorganiseren.nl) was om een platform te creëren voor het verzamelen van voorbeelden en best-practices met een echt mensgerichte insteek.

De ondertitel was dan ook: Laat je verrassen door mensen centraal te stellen!

De inhoud van de website zou bestaan uit interviews, gastcolumns, een stripje over Geri & Gani door Saskia op de Weegh, leesvoer, praktijkcases, relevant nieuws en een overzicht van echt mensgerichte organisaties.

Inmiddels is dit concept min of meer opgegaan in organisatie van de toekomst door het daar gewoon te gaan doen!

Water ipv beton in wasmachine

By Ideeën One Comment

Een goede wasmachine verhuizen is geen pretje. Om een stabiele wasmachine te hebben, zit er namelijk vaak een flink contra gewicht van beton in. Kan dit niet handiger? Zou je niet een reservoir met water kunnen vullen? Je kunt dan vrijwel alle lege ruimte gebruiken en met water een solide tegengewicht creëren. Dit zou je zelfs automatisch kunnen laten vullen via de water aanvoer slang en voor verhuizen automatisch leeg pompen met de interne pomp volgens een speciale schakeling.

Anti bumperkleven

By Ideeën No Comments

1 maart 2008

Als veelvuldig weggebruiker in een niet altijd even snelle klassieker, staat ook bij mij, net als bij vele anderen, het bumperkleven hoog in de lijst van ergernissen in het verkeer. Dit idee zou mijns inziens een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van dit probleem.

Het idee omvat het volgende:

Een apparaatje wat in eerste instantie tegen de achterruit van een auto gemonteerd wordt en op basis van de snelheid van het voertuig en de afstand tot een achterop komende auto een (licht) signaal geeft wanneer de achterop komende auto te dichtbij genaderd is.

Dezelfde techniek kan tevens gebruikt worden voor een vergelijkbaar apparaat wat op de voorruit gemonteerd wordt en aan de bestuurder een signaal geeft wanneer hij of zij gezien de gereden snelheid te dicht op een auto ervoor rijdt.

 

Bewustwording leidt tot aanpassing gedrag

In mijn opinie is het probleem van het bumperkleven voornamelijk een mentaliteit probleem. Een dergelijk apparaat zal een achteropkomend bestuurder zich bewust maken van het gevaarlijke gedrag, wat in veel gevallen zal leiden tot het vergroten van de afstand tot een veilig niveau. Hierbij is het in mijn ogen van belang dat het signaal komt vanuit een mechanische ‘neutrale’ oplossing. (Indirecte) signalen van een bestuurder zoals remmen, langzamer gaan rijden dergelijke zullen juist een averechts effect hebben.

Mogelijk met huidige technologie

Een apparaat zoals hierboven beschreven is, is met de huidige stand van de techniek goed te realiseren. Hierbij valt te denken aan snelheidsmeting met GPS en afstandsmeting met radar of laser om zo een zo autonoom functionerend mogelijk apparaat te ontwikkelen. Ook valt te denken aan meer eenvoudige uitvoeringen als aanvulling op navigatie systemen.

 

Auto op slot?

By Ideeën No Comments

4 juli 2007

Zelf ben ik een Volvo Amazon en Volvo P1800 rijder, dus moet de auto altijd handmatig op slot doen.
Op vakantie een auto gehuurd met centrale deurvergrendeling met afstandbediening. Aangezien ik hier als klassieker rijder helemaal niet aangewend ben, twijfelde ik iedere keer een uur nadat we de auto geparkeerd hadden of ik de auto wel op slot had gedaan.

Hierdoor kwam ik op het volgende idee:

In de afstandbediening van de centrale vergrendeling een indicator inbouwen die aangeeft of de auto op slot is of niet.

Dit geeft nog wel een (technische) uitdaging als de auto met meerdere afstandbedieningen bedient kan worden, maar als dit technisch te realiseren is, lijkt dit mij een mooie toegevoegde waarde.

Mediadrive

By Ideeën No Comments

30 juni 2005

We verzamelen steeds meer foto’s, video’s en muziek. Vaak staat dit verspreid op meerdere computers. De mediadrive verzamelt deze bestanden automatisch en maakt hiervan een kopie op de interne harddisk. Via je internetverbinding kun je op afstand toegang krijgen tot deze drive. Op deze manier kun je eenvoudig op afstand snel wat foto’s laten zien of je eigen muziek streamen.

Dit idee ontstond in 2005. Tegenwoordig zijn er oplossingen beschikbaar die min of meer in deze functionaliteit voorzien.