Skip to main content

DropID

By 14 mei, 2008oktober 1st, 2012Ideeën

14 mei 2008

Eigenlijk was DropID (spreek uit Drop Idea) bedoeld als platform wat ik hier nu gewoon op mijn eigen site doe, het delen en laten groeien van ideeën. Een soort ideeën bank, wdie we uiteindelijk de abstracte naam DropID hebben gegeven. De filosofie van DropID was:

  • Iedereen krijgt de hele dag door allerlei ideeën, en helaas gaat meer dan 95% daarvan verloren, omdat we ze niet ergens kwijt kunnen.
  • Dat is erg jammer, want er kunnen hele waardevolle ideeën tussen zitten.
  • DropId geeft jou een persoonlijke plek waar je heel gemakkelijk je idee kunt droppen, vanaf je computer, je telefoon, of zelfs met een briefkaart.
  • Later kun je het idee verder uitwerken en besluiten of je het wilt delen. Want het is beter om ideeën te delen dan om er op te blijven zitten, want alleen door ze te delen kunnen ze gerealiseerd worden
  • De mooiste beloning is niet geld, maar zien dat jouw idee niet verloren is gegaan maar is gerealiseerd met hulp van een community
  • Door ideeën te delen kun je een betere wereld krijgen
  • Ideeën zijn gratis en voor iedereen
  • Ze groeien in de loop van de tijd door inbreng van anderen
  • Als iemand een idee oppikt, betrek dan de bedenker bij het proces en resultaat

Hoe werkt het?

 

Iedereen die een idee heeft kan deze via DropID indienen. Voor mensen die veel onderweg zijn of geen internet hebben is het bovendien mogelijk de ideeën per telefoon, e-mail, sms of briefkaart in te dienen. Het indienen gaat heel eenvoudig: iedereen brengt het idee in zijn eigen woorden aan, en er worden verder zo min mogelijk moeilijke vragen gesteld of drempels opgeworpen.

Ideeën kweken

Vervolgens kunnen de ideeën via de site door iedereen worden bekeken en verder ontwikkeld. Mensen kunnen aanvullen, suggesties doen en de indiener kan specifieke vragen stellen voor meer gerichte input. Gedurende 2 tot 4 weken duurt deze zogenaamde kweekvijverperiode, waarin iedereen aan de ideeën kan verder bouwen. Het einde van de periode wordt door de idee eigenaar bepaald.

Beoordelen

Na deze kweekperiode zijn de ideeën meer robuust en kunnen de ideeën worden beoordeeld. Geregistreerde bezoekers kunnen stemmen op ideeën door ze (per categorie) een zetje omhoog of duwtje omlaag te geven. Zo komen de goede ideeën vanzelf bovendrijven.
Spin-off

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er iets gaat gebeuren met deze ideeën. De eigenaar van het idee kan hier analoog aan creative commons aangeven op welke wijze het idee beschikbaar gesteld wordt. Uiteenlopend van waardebepaling achteraf tot het op zoek zijn naar een partner om dit samen mee te doen en van alles er tussenin.

Dit idee ontstond binnen Monito, in samenwerking met Kreanova.

Join the discussion One Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.