Skip to main content

WHY van Simon Sinek + TheoryU van Otto Scharmer = ?

By 10 juli, 2013maart 15th, 2016update

Simon-Sinek-bij-Organisatie-van-de-ToekomstZowel het gedachtengoed van Simon Sinek als Otto Scharmer heeft onafhankelijk van elkaar een groot bereik. In de loop der jaren heb ik met beide theorieën gewerkt. Zo gebruikten we “Start with WHY” (ofwel ’the golden circle’) als werkvorm om te verbinden bij Organisatie van de Toekomst. Daarnaast heb ik TheoryU.nl mede opgezet en een aantal keer samengewerkt met Otto bij het Health Innovation Lab. Opeens dacht ik: Wat zou er gebeuren als je deze twee methoden combineert? Dus op zoek naar de kern, je Why, en die gaan doorleven door transformatie door de U door te gaan.

Met dit idee belde ik direct Hein Dijksterhuis (TheoryU consultant) om dit eens te verkennen. Hij was enthousiast en we gaan dit in augustus oppakken. 

Voor nu alvast een voorproefje van beide concepten.

The Golden Circle

Het officiele TED filmpje van Simon Sinek over wat hij noemt ’the Golden Circle’ is inmiddels meer dan 500.000 keer bekeken en er zijn vele workshops die gehouden worden rondom het vinden van je WHY. Voor wie het niet kent, hier het filmpje van het verhaal van Sinek:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=u4ZoJKF_VuA?rel=0]

In zijn verhaal heeft Simon Sinek het over het verbinden op de “Why”. Als die klopt, volgen de “How” en “What” vanzelf. Mensen die hetzelfde geloven worden tot elkaar aangetrokken. In zijn TED talk geeft Simon Sinek (op 15:15) het volgende voorbeeld van Martin Luther King:

[quote]In the summer of 1963, 250,000 people showed up on the mall in Washington to hear Dr. King speak. They sent out no invitations, and there was no website to check the date. How do you do that? Well, Dr. King wasn’t the only man in America who was a great orator. He wasn’t the only man in America who suffered in a pre-civil rights America. In fact, some of his ideas were bad. But he had a gift. He didn’t go around telling people what needed to change in America. He went around and told people what he believed. “I believe, I believe, I believe,” he told people. And people who believed what he believed took his cause, and they made it their own, and they told people. And some of those people created structures to get the word out to even more people. And lo and behold, 250,000 people showed up on the right day, at the right time to hear him speak. How many of them showed up for him? Zero. They showed up for themselves.[/quote]

Hij stelt dat alle succesvolle bedrijven vanuit een “Why” opereren en noemt Apple als het grote voorbeeld. Hij beschrijft de communicatie van Apple als:

WHY = Everything we do, we believe in challenging the status quo. We believe in thinking differently.
HOW = The way we challenge the status quo is by making our products beautifully designed, simple to use and user friendly.
WHAT = We just happen to make great computers. Wanna buy one?”

Een krachtige en aansprekende aanpak met mooie voorbeelden. Logischerwijs zijn er tegenwoordig dan ook veel workshops en sessie die je helpen om op zoek te gaan naar je eigen “Why”. Maar zoals Jan-Henk Bouman bij Permanent Beta zich afvroeg: “Wat voor type persoon ben jij?” Een “why person type”, een “how person type” of een “what person type”? En als we onze Why scherp hebben, wat dan?

Otto Scharmer- TheoryUTheoryU (transformatie)

TheoryU is een multi-stakeholder verander methodologie voor complexe processen van Otto Scharmer, professor aan MIT. Initieel bestond de U uit: Downloaden, Zien, Sensing, Presencing, Uitkristalliseren en Prototypen. In de loop der jaren zijn daar vele elementen bijgekomen en tegenwoordig is er ook de bovenkant van de U. Otto Scharmer gebruikt  vrijwel dezelfde termen als Simon Sinek. Hij schrijft:

[quote]We know a great deal about what leaders do and how they do it. But we know very little about the inner place, the source from which they operate. And it is this source that “Theory U” attempts to explore.[/quote]

In de “Source” en de “WHY” zit misschien wel de connectie. Zoals Otto Scharmer uitlegt in zijn filmpje ‘Operating from the I-in-now’ (zie hieronder).

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=7R9ObTXFqP0?rel=0]

Om te zorgen dat je kunt opereren aan de rechterkant van de U beschrijft hij drie soorten verbindingen:

  1. De horizontale verbinding is de connectie met anderen. Andere perspectieven, plaatsen, stakeholders op basis van observeren en ‘Sensing’.
  2. De verticale verbinding is verbinden met jezelf. Zoals je nu bent en jouw eigen hoogste potentieel.
  3. Integratie van 1 en 2 in I-in-now: Kijken wat er op het diepste punt in de U in het NU ontstaat en van daaruit handelen

Het bewustzijn, de aandacht en het handelen vanuit daar is de kern van Presencing en de handelen vanuit de rechterkant van de U. Overigens om daar te komen moet je niet alleen de ‘Sensing’ fase door, maar ook ‘Seeing’ (with new eyes) en het loslaten van bestaande oordelen. Je gaat zo van ‘open mind’ naar ‘open heart’ tot ‘open will’ in de bodem van de U. Die derde verbinding is dus niet zomaar bedenken wat er in het nu is en kan ontstaan, maar dit ook voelen en doorleven. 

Meer van hetzelfde? Synergie? Wat kunnen we ermee?

Bedoelen Otto Scharmer en Simon Sinek eigenlijk hetzelfde? Vullen ze elkaar aan? En misschien nog wel belangrijker, wat kun je er zelf mee?

Meer vragen en misschien antwoorden in/na mijn verkenning van deze twee werelden samen met Hein. Wordt vervolgd! 

Join the discussion One Comment

  • Jan-Henk Bouman schreef:

    Hoi Lars,

    Met toeval kom ik wederom op je blog. Ik liep tegen Theory U aan en bedacht met dat dit goed te verbinden is met Simon Sinek en google bracht me bij jou blog 😉

    Ik ben benieuwd naar jullie verkenning die jullie in augustus hebben gedaan. Kan je dat delen?

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.