Skip to main content

Permanent Beta

By 2 juli, 2013februari 22nd, 2016update
Permanent Beta - Bridging brains, tech and culture

Eigenlijk ga ik nog maar nauwelijks naar grotere conferenties en bijeenkomsten omdat ik me vaak verloren voel en aansluiting mis. Ik wist zeker dat ik bij Permanent Beta gelijkgestemden zou ontmoeten. Permanent Beta staat voor “Bridging brains, tech and culture”. Deze dag was de tweede meetup voor, door en met creatieve andersdenkende breinen met een programma dat bestond uit namen van mensen in plaats van inhoudelijke titels.

programma-Permanent-Beta-2-juli-2013

Welkom door Martijn AslanderWelkom door Martijn

Bij binnenkomst werd ik welkom geheten door Martijn Aslander die als gasheer iedereen persoonlijk verwelkomde. Ik vroeg hem gelijk of hij de mail had gezien die ik hem had gestuurd met het idee om een Open Space aan te maken met daarin alle verhalen van het Zelfsturing-boek om zo reacties en interactie rondom de verhalen te kunnen faciliteren. Hij vond het een leuk idee en zag dat zeker zitten en gaf aan me voor te stellen aan de uitgever omdat het niet iets was wat hij zelf ging doen.

Daarna zag ik al wat bekenden en ontmoette ik nieuwe mensen en begon voor mij na de lunch mijn Permanent Beta ervaring.

Het verschil tussen iets willen

Bruno van den ElshoutAls eerste ging ik naar de sessie van Bruno van den Elshout over “het verschil tussen iets willen”. Hij werk aan het project “New horizons” waarbij hij een jaar lang elk uur een foto heeft gemaakt van de Noordzee horizon. Elke foto is anders. Bovendien zegt hij:

[quote]De horizon wordt anders door de manier waarop je er naar kijkt.[/quote]

In deze sessie ‘het verschil tussen iets willen’, zocht hij mensen met een droom, wens of project en mensen die dit niet hadden. Hij maakte groepjes van twee. Degene met een droom kreeg de opdracht om de droom te tekenen en daar zelf ook onderdeel van te zijn. De ander stelde telkens de vraag Waarom?

Ik heb in deze sessie Selina geholpen. Zij heeft een prachtige droom die ze mooi kon tekenen en stapje voor stapje steeds helderder op papier kwam te staan. Ze wil kinderen tot 6 jaar coachen door middel van muziek(instrumenten) en haar stem (zang). Ze gelooft dat veel kinderen vraagtekens hebben en dat deze tegenwoordig veelal vanuit ratio en rede worden ingevuld. Gedurende het proces kwam Bruno met nog een aantal aanvullende vragen zoals “Wat heb je nodig om het te gaan doen?” en telkens weer de Waarom vraag. Uiteindelijk werd het voor Selina een mooi overzicht van dingen die voor haar al een tijd in de lucht hingen.

muzikale-aankleding

Later op de dag verzorgde ze ook op Permanent Beta voor muzikale invulling.

Hoe voeding ons en onze kinderen beïnvloedt

Ineke_Kaptein Daarna belandde ik aan de keukentafel bij Ineke Kaptein. In sneltreinvaart passeerden allerlei interessante zaken de revue. Dat we in termen van de heilige geometrie nu in de fase “Fruit of Life” zitten en dat het tijd is om de vruchten te plukken, te creëren.

We hebben het over Vladimir Megre die boeken schreef over Anastasia, een vrouw die leeft in de Russische natuur. Opvoeden bestaat voor haar uit het zelf laten ervaren en ontdekken. Een kind de kans geven zelf te leren.

Daarnaast noemt Ineke allerlei mooie bezienswaardigheden handige en wetenswaardigheden op het gebied van spiritualiteit, gezonde voeding en duurzaamheid.

  • Bokashi: Een Japanse benaming voor gefermenteerd organisch materiaal waardoor met een mix van effectieve micro-organismen een betere benutting van energie en voedingsstoffen in de bodem wordt bereikt. Oa verkrijgbaar via Agriton.
  • Earthship De Notenhof in Zwolle, een gebouw gemaakt van afgedankte autobanden die worden gevuld met aarde.
  • Documentaire Garbage Warrior over het werk van Michael Reynolds een architect die zich bezighoudt met “Earthship Biotecture”
  • Temples of Humankind van Damanhur, verscholen diep in de bergen in Italië

Keuzestress

Daarna even twijfel ik wat ik zou gaan doen. Naar Fokke Kooistra voor een Q&A sessie over Getting Things Done met Evernote of naar Jan-Henk Bouman. Hoewel ik wel actiever aan de slag wil met Evernote, schrikt GTD me toch af omdat die methode niet zo bij mij past. Daarop besloot ik voor WHY te gaan.

Waarom WHY iedereen gelukkiger maakt

Jan-Henk BoumanDe teaser van Waarom WHY iedereen gelukkiger maakt luidde:

Veel denkers, schrijvers, ondernemers en sprekers hebben meer met elkaar te maken dan ze soms zelf denken. Tijdens deze ‘happiness’ sessie koppel ik de verhalen van Tony Hseih (Zappos), Simon Sinek (The Golden Circle), Deepak Chopra, Eckart Tolle en vele anderen aan elkaar. Op naar een mooie wereld vol happines en geluk!

Omdat ik zelf ook graag met de Golden Circle van Simon Sinek werk en onlangs nog bij Inspire Amsterdam was met Jenn Lim van Zappos/Delivering Happiness was ik benieuwd naar de integratie van dit alles en de visie van Jan-Henk hierop.

Why person type

Wat ik mooi vond aan zijn uitleg van de Golden Circle is dat hij expliciet benoemde dat je een schil in de cirkel je moet liggen. Zo noemde hij Steve Jobs een “why person type” die Wozniak als “how person type” echt nodig had. Een mooie nuancering dat je niet goed hoeft te zijn en misschien wel kunt zijn in het formuleren en aanjagen van alle lagen van het model van why tot what.

Hij hanteerde een model met op de assen “Zijn” en “Doen” en de uitspraak van Jan-Henk die me is bijgebleven is:

[quote]Bezit moet geen bezit meer van mij nemen[/quote]

Ook hij had nog een aantal leuke tips zoals de Sustainocracy van Jean Paul Close en de Buycott App waarmee je producten kunt scannen om de herkomst en producent te traceren en te kijken of het voorkomt in de database van campagnes, bijvoorbeeld voor duurzame visserij of vermelding van genetisch gemanipuleerde bestanddelen.

U vraagt, wij draaien bij Yuri van Geest

Na een pauze door even een slot over te slaan ging ik naar Yuri van Geest. Ik heb Yuri in 2009 ontmoet op een CHI conferentie en toen hebben we het ondermeer gehad over het werk wat we doen binnen SusaGroup op het gebied van meten van emotie en beleving. Daarna volgde ik hem eigenlijk vooral via Twitter (@vangeest).

Martijn introduceerde Yuri als zijn grote bron van informatie.

Yuri van Geest & Martijn Aslander

Yuri gaf de keuze aan de zaal over welk onderwerp hij zou gaan vertellen:

  1. Lean Startup
  2. Singularity
  3. Quantified Self
  4. Burning Man
  5. Topsectorenbeleid Creatieve Industrie

Persoonlijk had ik graag het verhaal achter Lean Startup willen horen, maar met meerderheid van stemmen werd voor Singularity gekozen.

Singularity University

Yuri_van_Geest-singularitySingularity vatte Yuri samen als de verzamelnaam voor alle technologieën die exponentieel snel groeien. Omdat ze zo snel groeien kan het zijn dat we er nu nog niet veel van zien en binnen 5 jaar echt iets van merken. Hij is alumnus van Singularity University en was van de tweede lichting. Hij kon er met veel passie en energie over vertellen. Allerlei technologische revoluties kwamen voorbij. Zaken die voor hem inmiddels heel normaal waren, die vele van ons nog niet kennen, maar in de komende jaren wel veel impact gaan hebben. Zo gaf hij aan dat technologisch gezien het energieprobleem al is opgelost door innovaties op het gebied van zonnecellen (van V3Solar).

Wat ik zelf erg mooi vond dat hij de technologische insteek de indirecte manier noemde in vergelijking tot de natuurlijke manier, naar je lichaam luisteren. Hij gaf als voorbeeld dat je door middel van meditatie aandacht kunt geven aan knelpunten in je lichaam en dat deze door de aandacht oplossen. Parallel hieraan komt er technologie die faciliteert dat je op een vergelijkbare manier aandacht kunt geven aan ‘knelpunten’ in je hersenen die bijvoorbeeld epilepsie veroorzaken en dit door deze technologie gefaciliteerde aandacht structureel kunt oplossen.

We gaan van centraal naar decentraal en van gesloten naar open systemen. De drijvende kracht hierachter is volgende Yuri de snelheid waarmee dingen veranderen. Ofwel:

[quote]Je moet delen om bij te kunnen blijven.[/quote]

De rem op de echte vooruitgang is volgens hem het ontbrekende absorptie vermogen. Ook daadwerkelijk iets kunnen met die nieuwe technologieën in de snelheid waarmee ze zich aandienen. Niet alleen op het gebied van techniek, maar ook beleidsmatig.

Break

Even een pauze om al die informatie te absorberen. Avondeten in de vorm van luxe Italiaanse bollen. Met op de parkeerplaats grote mensen speelgoed: Drones. Martijn had het er in zijn verhaal over gehad, maar daar was ik nog niet bij. Een mooie demo op de parkeerplaats.

drone

Na het eten tijd de laatste Permanent Beta sessie voor de boekpresentatie van het Zelfsturing boek.

Iedereen elke dag plezier

Of eigenlijk de sessie: “Plezier is een keuze” van Michiel Drijber”. Hij nam ons mee in zijn persoonlijke verhaal hoe hij tot “Iedereen elke dag plezier” ofwel IEPD.nl gekomen is. Ziekte aan het thuisfront met een kind en een vrouw die lang in het ziekenhuis lagen. Tegelijkertijd zakelijk alles dat wat typisch gezien wordt als succes, veel geld en veel groei.

[quote]Ik kocht steeds snellere auto’s om in de lunchpauze van het ziekenhuis in Amsterdam naar Utrecht te rijden. In die tijd reed ik 230 en dat vond ik heel normaal.[/quote]

Hoe vast je kunt zitten in het systeem illustreerde hij met de eerste anderhalve minuut van het volgende filmpje:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=VrSUe_m19FY?rel=0]

Op een gegeven moment besloot hij dat hij het anders wilde. Stapte op als CEO en verkocht zijn aandelen in het bedrijf. Zoals hij op zijn site schrijft:

Michiel Drijber - Iedereen Elke Dag PlezierIEDP is ontstaan uit slechts 1 simpele vraag: wie is er nu eigenlijk de baas? Angst? Geld? Media? Of toch de mens? U, jij, ik. Wij.

Wij – met z’n allen – bepalen onze toekomst. Tenminste, dat is wat IEDP weet. Wij (noem ons mensen) hebben iets dat verbluffend kan werken: positiviteit, energie, intuïtie, dromen, lust. En we hebben elkaar.

Wij bepalen wat er gebeurt in de wereld, als we dat echt willen!

Hij had mooie anekdotes over zijn ervaringen als ‘plezier consultant’ met voorbeelden van de Belastingdienst tot het ministeries. Een aantal mooie quotes:

[quote]Hoe naïever je bent, hoe groter de stap is die je kunt zetten.[/quote] [quote]Winst maken: pas als je iets doet voor een ander waarvoor diegene bereid is extra te betalen.[/quote]

Op een gegeven moment vertelde hij over de begindagen van Iedereen Elke Dag Plezier. Hij zei iets wat mij in elk geval heel bekend voorkomt:

[quote]Ik was wel overal aan het praten, maar hoe ik er nou een rekening voor kon sturen…..[/quote]

Op het moment dat zijn vrouw zich afvroeg of er ook weer eens geld binnen ging komen, zag hij het volgende onder een brug geschreven:

Luister-naar-je-hart-in-plaats-van-je-angsten

 

[typography font=”Cantarell” size=”24″ size_format=”px”]Ecouter son coeur, plutot que ses peurs?[/typography]

Ofwel: “Luister naar je hart in plaats van je angsten”

Hij had geen plan en wilde dat ook niet maken en hield gewoon vol. Mooie inspiratie en stimulans om zelf ook door te gaan met de dingen waar ik in geloof. De afsluitende woorden die me zijn bijgebleven:

Alles wat we kunnen bereiken draait om relaties en eigenlijk om de kwaliteit van die relaties.

Boekpresentatie zelfsturing

Daarna was het tijd voor de boekpresentatie (verslag).

boeken-boekpresentatie-zelfsturing

De volgende Permanent Beta meetup is overigens op maandag 4 november. Ik heb hem genoteerd! Tot dan?

 

Join the discussion 4 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.