Skip to main content

Boekpresentatie Zelfsturing door Martijn Aslander

By 2 juli, 2013maart 26th, 2016update

Als co-auteur van het boek over zelfsturing met Martijn Aslander en Erwin Witteveen was ik uitgenodigd voor de boekpresentatie. Deze vond plaats als onderdeel van de Permanent Beta dag waar ik ook heen ging. Niet alle ruim 60 co-auteurs waren er, maar wel veel. 

Martijn Aslander met boek ZelfsturingInleiding door Martijn

Wat ik erg kon waarderen is de openheid van Martijn over het proces van het tot stand komen van het boek en zijn rol daarin. 

[quote]Het eerste boek met mijn naam op de kaft waarvan ik niet precies weet wat erin staat[/quote]

Je kent Martijn en Erwin misschien van Easycratie en kleintje Easycratie (een samenvatting). De zijn nu bezig met een derde boek en dit heet “Nooit Af” en staat gepland voor november. 

Daarnaast is er de Pamflet reeks. Boeken die tot stand kwamen met co-auteurs. Zoals te lezen is op checkthis.com/pamflet had de uitgever een idee om het derde deel in de serie Pamflet 2.NL te maken. Erwin schreef mij:

Het derde pamflet hanteerde echter een ander selectiecriterium voor de co-auteurs. 
In overeenstemming met een tekst uit Easycratie: [quote]”In de easycratie gaat het er niet meer om WIE het zegt, maar om WAT je zegt.”   Status, functie, jobtitles worden veel minder  belangrijk in de  netwerksamenleving. Het gaat steeds meer om de inhoud. Wat draag je bij? Hoe goed is je idee?[/quote]

Uiteindelijk zijn er 60 verhalen geselecteerd voor het boek en is de website www.zelfsturing.net een continu groeiende set aan zelfsturing verhalen. Daar staan dus ook alle verhalen uit het boek op, dus ook die van mij “Laten we hen die zelf sturen steunen

Zeepkist sessies

In totaal 12 mensen kregen de gelegenheid om op een zeepkist in maximaal 5 minuten (een deel van hun) speech te vertellen. Dit waren stuk voor stuk mooie bijdrages al bleek het meer tijd te kosten, dus moest er gehaast worden. Een aantal zeepkist speeches:

Paul-Bos

Paul Bos

De titel van zijn speech is “Het succes van ‘we zien wel…’

Mooi in zijn zeepkist verhaal vond ik de passage waarin hij vertelt over een nieuwe medewerker op de boerderij. In zijn vorige bedrijf had hij veel HR ervaring opgedaan en was verrast door de woorden van z’n vader die zei: “Ga hem nou niet vertellen wat hij moet doen. Pas als je weet wat hij wel en niet zelf ziet kun je leiding aan hem geven.”

Het bleek iemand te zijn die uitstekend ziet wat er moet gebeuren en heeft tot op de dag van vandaag geen aansturing nodig over wat er gedaan moet worden.

 

Tex Rijnders

Haar verhaal heeft als titel “In goede gezondheid 116 worden, dat kan niet zonder U” 

Veel (goede) ideeën ontstaan uit eigen behoefte. Bij haar niet. Ze is zelden ziek en heeft als visie om sessies te gaan organiseren voor mensen die ziek zijn met aan tafel de huisarts, een diëtiste, een homeopaat, een internist, een Chinese arts of wie op dat moment relevant lijken. Op die manier kan gezamenlijk bekeken worden wat goed is voor de patiënt en nog belangrijker, dan kan de patiënt zelf een keuze maken.

Doet me erg denken aan een van de VAN > NAAR transities in het Health Innovation Lab.

 Tex_Rijnders

 

Jantien Petersen

Jantien Petersen

De titel van haar speech is “Zwarte randen onder je nagels

Triomfantelijk laat ze de eerste aardbei uit de schooltuin aan de zaal zien. Ze las een passage uit haar speech voor, ondermeer het stuk:

Ik vertrok naar huis met de opmerking dat ik ermee aan de slag zou gaan. Dankzij een aantal ‘kruiwagens’ in mijn netwerk zat ik een week later al met de juiste ambtenaar om tafel om het plan te bespreken. Binnen vijf minuten stond ik alweer buiten; we mochten de grond gebruiken voor een schooltuin! Dit ging sneller dan verwacht. We hadden groen licht van de gemeente, maar de school wist nog van niets. 
Op school was de bovenbouwcoördinator snel enthousiast en er meldde zich een ouder aan die, vanuit haar baan als kinderwerker, al een keer een moestuin met kinderen had opgezet. We konden dus echt beginnen.

Mooi! Niet mailen, maar doen.

Mooi om deze persoonlijke toelichtingen en nuances te horen. 

Boekpresentatie Zelfsturing

Na de zeepkist sessies was het tijd voor het aanbieden van het boek. Niet aan een of andere hotemetoot. Martijn en Edwin hadden bedacht het op spontane wijze aan te bieden aan Kiki (degene achter Maaike van de uitgever).

Aanbieding-boek-zelfsturing-aan-Kiki

Benieuwd naar mijn verhaal? Lees het online “Laten we hen die zelf sturen steunen” over de balans tussen wel en geen kader als uitgangspunt:

[dropcap]It is better to beg for forgiveness, than to ask for permission[/dropcap]

 

Open Space met verhalen

Een van de dingen waar ik mee bezig ben is Open Space Company. Een platform voor het crowdsourcen en co-creeeren van ideeën. Uiteindelijk een manier om te interacteren, goede ideeën door stemmen naar boven te laten drijven en elkaar zo via een online medium verder te helpen.

OpenSpace-Zelfsturing2Bij sommige verhalen heb ik de neiging om een reactie achter te willen laten of een vraag te stellen. Dat proces zou ik graag willen faciliteren met een Open Space voor alle verhalen. De Open Space heb ik al aangemaakt en mijn verhaal er al ingezet. Doe je mee? Zet jouw verhaal er ook in en reageer op anderen. 

Ga naar: http://opnsp.com/s/81

Op deze manier is het begin vast gemaakt. Martijn vond het een leuk idee en bracht me verder in contact met de uitgever. Daar deel ik het idee ook en kunnen we kijken hoe we het verder kunnen koppelen.

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.