Skip to main content

Co-auteur boek zelfsturing met Aslander en Witteveen

By 19 april, 2013maart 26th, 2016update

zelfsturing-pamflet2Op 19 februari zag ik een tweet voorbij komen van Erwin Witteveen. Hierin riep hij op om co-auteur te worden van een boek over zelfsturing. Samen met Martijn Aslander is hij auteur van Easycratie en Kleintje Easycratie. Ze zochten 60 co-auteurs, die ieder circa twee A4’tjes schrijven in de vorm van een speech. Een TED-talk op papier.

Ik meldde me direct aan en begon veder na te denken over mijn bijdrage.

Het was even broeden en op 14 maart stuurde ik mijn verhaal in. De vorm waarin ze vroegen bij te dragen was een speech. Door er mee bezig te zijn kreeg ik steeds meer zin om mijn speech over zelfsturing ook daadwerkelijk te houden.

Idee: event met daadwerkelijke speeches
Daarom heb ik het idee geopperd om een event te organiseren om de co-auteurs de gelegenheid te geven om hun speech ook daadwerkelijk te houden. Dat werd goed ontvangen en er wordt over nagedacht aldus @RwinW.

16 april: De eerste 37 co-auteurs zijn geselecteerd

Leuk! Mijn verhaal zit erbij en die van Saskia op de Weegh ook. Over de inhoud van mijn verhaal laat ik nog even niks los.

Ook meedoen? Ze zoeken nog 23 co-auteurs en je verhaal insturen kan nog tot 5 mei. Check: checkthis.com/pamflet

24 mei: Nog 24 mensen erbij

In totaal hebben uiteindelijk 91 mensen hun verhaal ingestuurd en zijn 61 co-auteurs geselecteerd om naast publicatie op de website ook in het boek komen. Daar ben ik ook bij. Ik ben benieuwd naar de 60 andere verhalen in het boek en de 30 op de site.

20 juni: Uitnodiging boeklancering

Per e-mail kreeg ik als co-auteur een uitnodiging om de boekpresentatie bij te wonen als onderdeel van het Permanent Beta event. Ik was blij verrast door de volgende alinea in de e-mail:

[quote]Jouw speech nu alsnog op het podium? Eerder dit jaar vroegen we je of je een speech wilde schrijven. Een soort Ted-Talk, maar dan op papier. Da’s wel zo comfortabel, want dan hoef je geen podiumvrees te hebben. Maar wellicht heb je door het schrijven van je speech de smaak zo te pakken gekregen en droom je er nu van om alsnog je speech live voor een publiek te vertellen? Dat kan! We organiseren deze dag een aantal ‘zeepkistsessies’, waarin de co-auteurs die dat willen, binnen maximaal 5 minuten hun speech kunnen vertellen. Heb je dit nog nooit gedaan en vind je dat eng? Daar hebben we wat op gevonden. Deze zeepkistsessies staan onder leiding van ervaren sprekers die jou vooraf wat nuttige tips meegeven en je moed inspreken. [/quote] 

Tof om te zien dat het idee wat ik (ook?) had ook daadwerkelijk invulling krijgt. Helaas waren de zeepkist sessies erg snel vol en heb ik me niet kunnen aanmelden.

27 juni: Voorwoord en website

Via Twitter zag ik dat het voorwoord online staat:

[scribd id=150212203 key=key-h5x6ulu0imm3vhwtfyq mode=scroll]

In het voorwoord vind ik dit een erg mooie passage waaruit blijkt dat Martijn Aslander en Erwin Witteveen over hun eigen schaduw heen zijn gestapt.

[quote]De valkuil van de gewoonte En toen kwam de dag dat we bijna zelf in de valkuil van de hiërarchische orde waren getuimeld. De inzendingen stroomden binnen en tot onze verrassing zaten daar heel wat verhalen tussen die gingen over de innerlijke strijd die je moet overwinnen alvorens je de eerste stap naar zelfsturing kunt zetten. Mooie verhalen, persoonlijke kwetsbare ontboezemingen. ‘Maar dat is toch geen zelfsturing?’, zeiden wij tegen elkaar. Dat is persoonlijke groei. En aangezien wij waren aangesteld als curator,hadden wij de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit boek over zelfsturing gaat. Dus die inzendingen legden wij aanvankelijk terzijde. Zonder het eerst te beseffen hadden wij onszelf onbewust in een hiërarchisch pak gehesen. Een pak waarin de curator een hogere rangheeft dan een co-auteur. Au. Het duurde een paar dagen voordat het kwartje viel. Zelfsturing is zelfsturing!Waarom zouden alleen wij het recht hebben om eendefinitie van zelfsturing te geven? Als een groot deel van de co-auteurs een andere invulling geeft aan het begrip zelfsturing, dan heeft die andere definitie net zoveel waarde.[/quote]

Verder is de website live met daarop alle verhalen, dus ook degenen die niet in het boek zijn. Ziet er mooi uit:

zelfsturing-net

Zie ook www.zelfsturing.net en lees alle verhalen.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.