Skip to main content

Pizzaoven gebouwd

By 23 april, 2017update

Eindelijk hebben we op de Mommenhoeve een pizzaoven. Zeven jaar geleden op ons trouwfeest kregen we er eentje en het bleef lang een wens. Nu hebben we die gerealiseerd en kunnen de pizza feesten beginnen.

Samen met Kim Fernhout van Art Cuisine hebben we op basis van een Valoriani FVR bouwpakket een prachtige oven gebouwd. Hieronder een fotoverslag van de bouw.

Houtgestookte pizzaoven op de Mommenhoeve.De eerste stap was het voorbereiden van de plek voor de pizzaoven.De pizzaoven komt op een plek waar al bebouwing gestaan heeft daardoor moest er een stuk van die oude fundering weg voor een goede aansluiting.Bekisting voor de fundering.Stenen voor het metselen van het onderstel.Betonzand voor de fundering halen.Valoriani FVR pizzaoven bouwpakket.Bekisting volstorten met zand (in het midden wordt het beton 10 cm dik, de buitenste U 20 cm).Inwateren van het zand om het goed te doen inklinken.Folie onderin en beton draaien voor de fundering.Storten van het beton voor de fundering van de pizzaoven.Fundering voor de pizzaoven gestort.Schets van het gewenste resultaat.Bouwmaterialen halen (je hebt steeds meer nodig dan je denkt).Uitlijnen van de stenen voor het onderstel.Metselen van de basis voor de pizzaoven.Onderstel van de pizzaoven op hoogte.Op een betonplex plaat de betonnen draagvloer storten.Beton draagplaat goed vlakken.Isolerende laag bestaande uit hydrokorrels in cement (ofwel de 'bros').Vlakken isolerende laag.Randen van de isolerende laag verstevigen door er dun cement tussen te gieten.Draagplaat en isolatielaag gereed.Opmetselen van de zijkant.Metselen warmtebuffer als onderlaag onder de vloer.Pizzaoven bouwpakket klaargelegd.Vlakmaken ondergrond van de pizza oven vloer.Onderste thermokoppel aanleggen en kabel extra beschermen met keramische deken.Ovenvloer gelegd met vuurvast cement en plaatsen eerste koepeldeel.Neerzetten van de koepel schaaldelen.Plaatsen van de bovenste thermokoppel voor het meten van de temperatuur bovenin de koepel.De koepel staat en is afgesmeerd met vuurvast cement.Isoleren van de koepel met keramische deken.Aanbrengen van de leemlaag bovenop de isolatie.Leem van onder naar boven gladstrijken en op spanning brengen.Leem glad en op spanning.Een tijdelijk dakje om de leem te beschermen tegen de regen. Uiteindelijk komt er Tadelakt overheen.Bijna klaar voor gebruik, eerst nog voorzichtig droogstoken.Pizza bak spullen besteld bij Italiëplein.nl.Boek "BLOEM WATER GIST ZOUT PASSIE – RECEPTEN VOOR AUTHENTIEKE NAPOLITAANSE PIZZA"De begintemperatuur van de vloer en bovenin de koepel.Rustig opstoken met een klein vuurtje zodat de oven kan opdrogen.Kleine houtjes hakken met mijn Gransfors Bruks.Gave pizza schep tools gekregen van Saskia.Schoorsteen gereed.Biologische 00-bloem gemengd met wat fijn zout.De bloem mengen met water met gist en tot een grote bal kneden.Na 2 uur rijzen deegbollen afsteken van ongeveer 230 gram.Klaar om de oven in te gaan.De eerste pizza bakt (en er is nog voldoende ruimte voor meer pizza's tegelijk).En de eerste pizza was klaar! Niet perfect, maar ondanks haar tekortkomingen wel lekker.

Nu de deeg en bak technieken verder verbeteren en dan gaan we diverse leuke bijenkomsten met pizza organiseren.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.