Skip to main content

U-Map is volwassen geworden en gaat live!

By 21 juni, 2013februari 22nd, 2016update
Uitnodiging om deel te nemen aan U-Map screenshot

Vind en vergelijk U-Map universiteitenNa het project vorig jaar waar we voor de Scandinavische landen Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken en IJSland in opdracht van de Nordic Council of Ministers activiteitenprofielen gemaakt hebben van ruim 100 universiteiten, was het nu voor CHEPS tijd voor de volgende fase van U-Map.

Nieuwe U-Map website

De afgelopen maanden heb ik samen met Frans Kaiser en anderen van CHEPS gewerkt aan een nieuwe U-Map website. Deze website is ontwikkeld door DreamYourWeb en mijn rol bestond voornamelijk uit het op hoofdlijnen uitdenken van het web-concept en begeleiden van het laten bouwen van de applicatie. Het is een site geworden waar je hoger onderwijsinstellingen intuïtief kunt vergelijken zoals je op Kieskeurig consumentenproducten vergelijkt. Door de door CHEPS ontwikkelde en wetenschappelijk gevalideerde methode worden instellingen als appels met appels met elkaar vergeleken. Een lastige opgave omdat een universiteit een ander karakter heeft dan een hogeschool. Als voorbeeld heeft een universiteit vaak publicaties als research opbrengsten en een hogeschool meer tentoonstellingen. Als je zoals veel rankings doen alleen zou kijken naar citatie score (hoe vaak een publicatie door andere wetenschappers wordt aangehaald), dan zou je kunnen denken dat HBO’s het veel minder goed doen. Dat hoeft niet zo te zijn, de doen alleen wat anders. Daarom kijkt U-Map naar wat instellingen doen, niet hoe goed ze doen wat ze doen.

Naast de maatwerk applicatie hebben we zelf een “over U-Map” website ingericht met WordPress op about.u-map.org.

Volgende fase voor U-Map

Vandaag zijn er uitnodigingsmails gestuurd naar meer dan 300 hoger onderwijs instellingen wereldwijd die tot nu toe al hebben meegedaan aan U-Map. Zij krijgen een sneak preview van de nu nog afgeschermde website. Ze kunnen hun eigen (gecodeerde) profiel zien en tevens die van anderen bekijken. We vragen de universiteiten om lid te worden en mee te doen aan de U-Map community.

Uitnodiging om deel te nemen aan U-Map screenshot 

Op 19 augustus gaat de nieuwe website definitief live. Dan zullen alle deelnemende instellingen gepubliceerd worden op de site en wordt de codering eraf gehaald. 

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.