De Organisatie van de Toekomst bijeenkomst van 26 juni 2013 was weer op de Mommenhoeve. Gelukkig was het goed weer en konden we heerlijk buiten zitten. We begonnen met een check-in waarbij iedereen met degenen naast zich deelde waar hij of zij trots op was en de ander moest hier waarderend op reageren door een compliment te geven. Dat was al een prettig begin.
Vervolgens bestond het programma uit twee delen:
- “Wat kunnen we leren van …..” met een speciale gast
- Verdieping uitwisselen
Wat kunnen we leren van bijen?
Onze speciale gast was imker Albert Muller. Aanleiding is de steeds toenemende bijensterfte en we wilden hier aandacht voor creëren. Tegelijkertijd leek het ons leuk om te kijken wat we van de bijeen kunnen leren. Albert nam ons mee in de wereld van de bijen.
Het was een boeiend verhaal met veel humor. Zelfs zodanig dat we de expliciete reflectie op wat we er nu van kunnen leren hebben laten schieten om meer tijd te hebben voor het verhaal van Albert. Daarom bij deze alsnog mijn inzichten tot nu toe:
- Bijen zijn multitalenten en multi inzetbaar en tegelijkertijd erg efficiënt. Als er bijvoorbeeld niet opgeruimd hoeft te worden, zijn er ook geen opruim bijen.
- Een van de redenen dat bijeen massaal sterven is dat de mens heeft ingegrepen in het voortplantingsproces om de meest productieve bij te creëren. Deze bleek echter meer vatbaar voor ziektes.
- Bijen houden het hoofd koel (en het lichaam kan 41 graden worden en het achterlijf 39 graden)
Met andere woorden, echte authentieke diversiteit is belangrijk, selecteren en sturen op “het beste” heeft een keerzijde. Het beste is immers vaak maar op één vlak het beste. Als je dit projecteert op het werving en selectie proces van bedrijven, dan zijn er misschien wel veel overeenkomsten.
Nog aanvullende observaties, inzichten of reflecties wat die voor organiseren en organisaties in de toekomst inhoudt? Vermeld ze in een reactie hieronder.
Gelukkig kunnen we voor de bijen relatief makkelijk in elk geval iets doen, zorg voor voedsel, dus voor bloemen. En daar worden we zelf ook weer vrolijk van, toch?
Of kijk eens op ilovebeeing.nl.
Join the discussion One Comment