Skip to main content

Variatie in hoe je aangeschreven wordt

By 29 augustus, 2012Verwonderingen

Onlangs was ik op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en heb ik me weer sterk verwonderd. Ik was ingelogd met DigiD voor het doen van een aanvraag. Daardoor weten ze dat ik Dhr. Lars Rengersen ben (en vast nog wel veel meer). Vervolgens kreeg ik de vraag hoe ik aangeschreven wilde worden. Ik wist niet dat je in Nederland al deze mogelijkheden had:

1) L Rengersen
2) L Rengersen – Op de Weegh
3) L Op de Weegh
4) L Op de Weegh – Rengersen

 Je kunt er dus zomaar voor kiezen om de achternaam van je partner te gaan gebruiken of eraan vast te plakken. Ik heb maar gewoon voor optie 1 gekozen.

 

Join the discussion 2 Comments

  • Het is inderdaad raar, maar makkelijk te verklaren. Volgens de wetgeving in Nederland wordt er geen onderscheid gemaakt naar geslacht bij de naam na het huwelijk. Het maakt letterlijk niet uit of je als man met een man trouwt, als vrouw met een man of als vrouw met een vrouw. Beide partners mogen de naam van de ander aannemen; het is volledig symmetrisch. Daarnaast verandert je wettelijke naam niet, dus SVB kan alleen maar gokken. Het is misschien een beetje onzinnig dat het merendeel van de mensen nu wordt lastiggevallen met een ietwat rare keuze, maar aan de andere kant is het ook wel weer netjes dat ze je in ieder geval vragen hoe je wilt worden aangeschreven 🙂

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.