Skip to main content

Muggen

By 7 augustus, 2006augustus 16th, 2015Verwonderingen

Iedere zomer is het weer raak. Zo rond schemering, muggen, muggen, muggen. Om ’s nachts niet wakker te liggen van gezoem, lekgeprikt te worden, of op muggenjacht te moeten, de ramen en deuren dus maar goed dicht houden. En zeker geen lampen aan als het donker begint te worden en de ramen open staan. Met dit hete weer, als het ’s avonds wat afkoelt is het alleen juist lekker om alles even tegen elkaar open te zetten en door te laten waaien. Maar ja, juist dan heb je binnen ook al je lampen aan.Er lijkt zich echter iets wonderlijks voor te doen. Nu al op een aantal appartementen op de derde verdieping en hoger kun je gewoon ongestraft de ramen open zetten met de lichten aan. Er komen geen muggen! Nu is het natuurlijk de vraag of dit toeval is, of niet. Houden muggen misschien niet van hoogte? Leven er geen muggen in steden?

Het meest wonderlijke komt nog. Op Internet hebben we het antwoord (tot nu toe) niet kunnen vinden. Behalve informatie over de maximale hoogte van een kozijn voor een bepaalde hor tegen muggen www.vanhoute.nl. Misschien heeft de beschrijving van Wikipedia over muggen (nl.wikipedia.org/wiki/muggen) wel het beste antwoord:
– In tegenstelling tot wat velen beweren, komen muggen niet af op licht.

Dus misschien kun je wel overal gewoon je ramen open zetten en het licht aan hebben en komen de muggen om andere redenen wel of niet.

Weet je een andere mogelijkheid of misschien het antwoord, stuur je reactie hieronder in.

Join the discussion 4 Comments

 • Richard Schipper schreef:

  Ik heb ooit geleerd dat je bij een experiment één variabele tegelijk dient te veranderen. Als het resultaat dan wijzigt ligt het aan die ene gewijzigde factor.

  Concreet in dit geval zijn er twee variabelen veranderd: met onze verhuizing wonen we (1) niet meer aan het water en (2) in een huis met een andere indeling. Een van de gevolgen van deze verhuizing is dat wij vannacht wederom werden verwond(erd) door muggen.

  Aanname: muggen hebben geen uitgesproken voorkeur voor de indeling van een woning (want weinig besef van architectuur e.d.). Dan blijft als enige gewijzigde variabele over dat we inmiddels niet meer aan het water wonen. De hoogte van het huis is niet veranderd. De enige verklaring voor het feit dat we aan de Veenkade geen last hadden van muggen is dan dat muggen bang zijn voor water.

  Volgende huis dan toch maar weer aan een sloot.

 • Ton schreef:

  Ik heb onlangs gehoord dat jagers die in een hoogzit zitten (zo’n drie tot 4 meter boven de grond) ook geen (in ieder geval veel minder) last hebben van muggen. Hoogte zou dus wel degelijk en rol spelen.

 • Remco schreef:

  Ons slaapkamerraam (of eigenlijk is het de zolder) bevind zich op een hoogte van zo’n 8 meter. Er zit geen hor voor en dat hoeft ook niet. Er komen geen irritante steekmuggen naar binnen. Wellicht heeft hoogte er wel degelijk mee te maken…

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.