In november 1998 werd ik kampcoördinator van wat later het KIJK Space Camp zou gaan heten. De Universiteit Twente organiseerde in de zomer van 1998 voor het eerst zomerkampen op de campus en dit werden er meer in de zomer van 1999. Een daarvan was het KIJK Space Camp. Gelieerd aan de technische opleidingen zoals werktuigbouwkunde en chemische technologie vormden de kampen een unieke combinatie van FUN, impliciete studievoorlichting en jongeren interesseren voor techniek.

De brochure was eerder ontwikkeld dan het kamp zelf. Er stonden voor de zomer van 1999 twee edities van het KIJK Space Camp op het programma. Ik had de samenwerking met KIJK opgezocht voor het werven van deelnemers en het gebruik van hun merknaam.

folder-KSC-1999

Nadat de brochure teksten geschreven waren en de beloftes waren gedaan, kon de verdere ontwikkeling van het kamp beginnen. Circa dertig middelbare scholieren een week lang entertainen met een raketlancering op zondag als hoogtepunt. Gedurende de week hadden we allerlei activiteiten zoals mini-raketten bouwen, zonnecel robots maken van oude walkmans, de stuwkracht van een raketmotor meten en nog veel meer.

De hoofdraketten werden door ons voorbereid. Samen met Sikke Kooistra heb ik deze gemaakt in de technische hallen van werktuigbouwkunde met veel hulp en machines aldaar. We maakten de 1,70 meter hoge en in totaal circa 5,5kg lange raketten uit aluminium. Zelf werken op de draaibank en freesmachines. We hadden software om zwaartepunt berekeningen te doen. Daarnaast hadden we de raketten voorzien van R-DAS vluchtcomputer en een CCD camera met een videozender om de beelden draadloos naar de grond te sturen. De raket was voorzien van twee parachutes, een kleintje in de staart, boven de motor en een grote in de neus. Met name het laten uitvouwen van de parachutes bleek een uitdaging.

Proeflancering

Bij de proefvlucht op ’t Harde op 10 juni 1999, is de raket helaas neergestort. Zie ook het artikel in het UT-nieuws UT-studenten lanceren raket.

onderweg-naar-proeflancering

proeflancering-raket-tHarde

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanwege de crash hadden we nog veel werk te doen. Elektronica restaureren, behuizing opnieuw maken en vooral zorgen dat de delen soepeler uit elkaar konden schuiven.

raket-op-draaibank

Supergave kampweken

De eerste editie hadden we iets meer dan dertig deelnemers en de tweede editie bijna 50. Bij de eerste kampweek kwam De Gelderlander langs en schreef een leuk artikel.

vakantie-vieren-op-de-campus---de-gelderlander-9-juli-1999

Ook kwam RTV Oost langs op de dag van de lancering en maakte de volgende videoreportage.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Iv4uTEOf4HQ?rel=0]

We hadden een uitdaging met de ontsteking. Eerst leek het of de besturingskast niet goed werkte. Het bleek echter dat de ontsteker wel af was gegaan, maar de hoofdmotor niet had ontstoken. Zie onderstaande video van de lancering (lage kwaliteit, digitalisering van VHS):

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=fdPhiFNJLzI?rel=0]

De opnames van de videobeelden die de camera vanuit de raket naar de grond heeft gestuurd waren erg indrukwekkend, maar zijn helaas niet bewaard gebleven.

Voor wie van uitdagingen houdt

Bij de eerste kampweek hadden we een uitdaging met de ontsteking, bij de tweede kampweek kwam er een agent langs van de luchtvaarpolitie die op m’n vrije dag toevallig in de buurt was. Hij beweerde dat de vergunningen niet in orde waren (wat niet het geval was) en verbood de lancering. Een behoorlijke domper na een week hard werken inclusief de laatste nacht doorwerken om de raket op tijd af te krijgen. Na heel wat overleggen, wachten en bellen kregen we uiteindelijk toch toestemming voor de lancering.

Politie-bij-lanceringRaket-weg-bij-lanceertoren

Gelukkig maar, want er stonden vele ouders, belangstellenden, pers en natuurlijk deelnemers en begeleiders te kijken en wachten. Het UT-nieuws schreef het artikel: Lancering bijna afgeblazen. De Twentse Courant Tubantia schreef 16 augustus 1999 onderstaand artikel: Raketlancering met hindernissen.

Raketlancering-met-hindernissen-TC-Tubantia-16-augustus-1999

Uiteindelijk was het een prachtige lancering met live videobeelden vanuit de raket. Hij kwam 500 meter hoog.

raketlancering-TSC-KSC

Alle kampen bij elkaar trokken in totaal 550 deelnemers. Zie ook het artikel in het UT-nieuws: Twente SUMMERCAMPus trekt 550 scholieren waarin ook deelnemers van het KIJK Space Camp aan het woord zijn.